Federasyonumuzun kurulduğu 2006 yılından bu yana gerçekleştirdiği önemli faaliyetlerimizden bazıları aşağıda yer almaktadır:
Şizofrenide Toplum Önderleri Projesi
16-17 Mart 2007 İstanbul
8-9 Haziran 2007 Ankara
Bu proje sağlık alanında bir ilki oluşturmuştur. Dernek üyesi olan hasta ve hasta yakınları ile gönüllülerin, şizofreni ve sivil toplum örgütü yöneticiliği konusunda bilgilendirilmeleri ve eğitim almaları sağlanmıştır.
“Onlar”ın Resimleri Sergisi
Yurdun dört bir yanından toplanarak bir araya getirilen şizofreni hastalarının resimlerinden oluşan sergi Kasım 2007 de İstanbul’da gerçekleştirilmiştir. Serginin bir kitabı da yayınlanmıştır.
“Biz, Siz, Onlar” Belgeseli
Şizofreni konusunda toplumun bilgilendirilmesi amacıyla Aylin Eren ve Çağdaş Kaya’nın yönetmenliğinde hazırlanan bir belgeseldir.
“Volga Volga, Şizofreni ile yaşamak” belgeseli
Bir şizofreni hastasının yaşamını anlatan ve 1. derece yakını olan Ayşegül Selenga Taşkent’in yönetmenliğini yaptığı bir belgeseldir.
“Şizofreni; Gör, Hisset, Paylaş – Korkuyla Kaplı TIR” Projesi
Bu proje ile şizofreni hastasının yaşadıklarını görsel ve işitsel malzemelerle anlatan malzemelerle donatılmış bir TIR 23 Ekim 2007 tarihinde İstanbul’dan yola çıkmış, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Manisa, İzmir, Denizli, Antalya ve Ankara’da bulunmuştur. TIR içinde gerçekleştirilen görsel ve işitsel sunumlarla, ülkemizde şizofreni konusunda toplumsal bilinci arttırmak ve şizofreni hastalarının yaşadıklarını toplumun daha iyi hissetmesi sağlanmıştır.
“Gerçekler Maskelenmesin; Ateşin Düştüğü Yerden Öyküler” Şizofreni Hastaları Öykü Yarışması
Şizofreni hastası olan yarışmacıların öyküleri kitaplaştırılarak Doğan Kitap tarafından
- 2009 yılında “ Hayat Bana Yüreğini Açıyor”,
- 2010 yılında “Hepimiz Deliyiz”,
- 2011 yılında “Aklımın İplerini Saldım”
isimleriyle basılıp, piyasaya sunulmuştur.
“Mavi At Kafe Kültür Yaşam Ortamı, İstihdamdan Toplumla Bütünleşmeye” Projesi
Toplumdaki, şizofreni hastalığının bilinmemesinden kaynaklanan damgalanma nedeniyle şizofreni tanısı almış bireylere “ağızlarıyla kuş tutsalar” bile işverenler başımıza iş açarlar bahanesiyle iş vermemektedir. Hasbelkader iş bulabilenler ise ya terfi ettirilmemekte, iş verilmemekte, dışlanmaktadırlar. Tedaviden yarar gören ve tedavisi sürdürülen şizofreni hastalarına olanak sağlanırsa çalışabileceklerini gösteren, güven duygularını geliştiren, ben de çalışıyorum diyerek çalışmanın gücünü hissettiren, tükenmişlik duygusundan çıkaran bir yerdir “Mavi At Kafe”.
Aslında bir rehabilitasyon merkezi olmasına karşın, Türkiye Cumhuriyeti’nin Ruh Sağlığı Yasası olmadığı ve ülkemizde bir ilk olduğu için ticari bir kafe olarak Ankara Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer almıştır. 2009 yılının Haziran ayında faaliyete geçen bu kafe de çalışan 18 hastadan 13 tanesi geçen 7,5 yıl içerisinde çalışma hayatına (devlet memuru olarak) atılarak topluma kazandırılmıştır.
Bu kafenin diğer bir amacı da kafeye gelenlerin kendilerine hizmet veren kişilerin şizofreni hastası olduğunu öğrendiklerinde birbirlerinden farklı olmadıklarını anlayarak, bu hastalığı hissederek damgalamayı azaltmaktır.
Uluslararası İlişkiler
Uluslararası düzeyde, federasyonumuzun amaçları doğrultusunda faaliyet gösteren WPSAT, Gamian ve EUFAMİ gibi hasta ve hasta yakını kuruluşlar ile bağlantı kurulmuş, Gamian adlı kuruluşa üye olunmuştur.
ODTÜ Psikoloji Bölümü Ana Bilim Dalı “Alan Çalışması” Dersi
2006 yılından itibaren ODTÜ Psikoloji Bölümü son sınıf öğrencileri alan çalışması dersi kapsamında şizofreni tanısı olan üyelerimizle beraber olarak çeşitli faaliyetlerde bulunmakta ve paylaşım toplantıları düzenlemektedirler. Dönem sonlarında yapılan “Şizofreni Penceresinden Hayat” gösterilerinin 22.si Ocak 2018 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
Sempozyumlar
Şizofreni Dernekleri Federasyonu, şizofreni hastalığı konusunda hastaları, hasta yakınlarını, konu ile ilgili sağlık çalışanlarını ve toplumu aydınlatmak, eğitmek, ayırımcılığa karşı mücadele etmek için 2012 yılından itibaren düzenli olarak Tolum ve Şizofreni Sempozyumları gerçekleştirmektedir.
- Toplum ve Şizofreni Sempozyumu, 2012 Mayıs, Genel
- Toplum ve Şizofreni Sempozyumu, 2013 Mart “Şizofrenide Negatif Belirtiler”
- Toplum ve Şizofreni Sempozyumu, 2014 Mayıs “Evden Sokağa, Sokaktan İşyerine Tedavi ve İşbirliği”
- Toplum ve Şizofreni Sempozyumu, 2015 Mart “Bipolar Bozukluk ve Şizofreni – Benzerlik ve Farklılık”
- Toplum ve Şizofreni Sempozyumu,2016 Mayıs “Gençlik ve Şizofreni: Genlerden Kantine”
- Toplum ve Şizofreni Sempozyumu, 2017 Mart “Aileler Buluşuyor Birlik, Paylaşım, Dayanışma”.
- Toplum ve Şizofreni Sempozyumu, 2018 Mart “Sevmek ve Çalışmak”
Sempozyumlara, konusunda uzman psikiyatristler, psikologlar, hastalar ve hasta yakınları konuşmacı olarak katılmakta, soru-cevaplı oturumlar ve paneller düzenlenmekte ve konu ile ilgili belgeseller ve filmler gösterilmekte, şizofreni A’dan Z’ye masaya yatırılmaktadır.
“Görmezden Gelmeyelim” Sergisi
Federasyonumuz ve Abdi İbrahim Otsuka sponsorluğunda bir yıl boyunca hazırlanan, şizofreni hastalığının tarihin ilk çağlarından günümüze uzanan serüveni, görsel ve işitsel olarak gösterildiği bu sergi, 15-25 Ekim 2015 tarihlerinde İstanbul Harbiye Askeri Müzesinde ve 5-15 Kasım 2015 tarihlerinde Ankara Cermodern’de sergilenmiştir. Büyük bir coşkuyla karşılanan bu sergiyi İstanbul’da 5.000 kişi, Ankara’da 4.600 kişi ziyaret etmiştir. Sergi Beşiktaş İstanbul’da, İzmir’de ve İzmit Kocaeli’nde de sergilenmiştir. Bu sergi ile damgalama konusunda ileri, büyük adımlar attığımızı biliyoruz.